Vaak worden bomen aangeplant op plekken waarbij snoei noodzakelijk is. Dit begint met begeleidingssnoei. Men snoeit hierbij naar een boombeeld waarbij de takvrije stamhoogte hoog genoeg is voor bijvoorbeeld passerend verkeer, objecten of gebouwen. Wanneer de boom deze grootte heeft bereikt schakelen we over naar onderhoudssnoei. Dit is snoeien om de boom veilig, op beeld of  naar wens van de klant te houden.

Een boom snoeien: op het eerste gezicht lijkt dit misschien geen lastige klus. De werkelijkheid is vaak anders. Tijdens de klus ontdekken veel mensen dat een boom snoeien toch niet ‘zomaar’ gedaan is. Het kost veel tijd en energie om het op de juiste manier voor elkaar te krijgen. Het is dan ook geen gek idee om een boom snoeien uit te besteden aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf. Zij weten vaak hoe ze dit snel en vakkundig kan. PvW Boomverzorging heeft veel ervaring met bomen snoeien. Met de nodige precisie en zorgvuldigheid gaan we graag voor je aan de slag. Hoe we dat doen? Dat delen we graag met je. Lees hier meer over onze tips, aanpak en de kosten van een boom snoeien.

Snel op zoek naar het juiste antwoord? Gebruik onderstaande links: 

Waarom je boom laten snoeien?

Heb je één of meerdere bomen in je tuin staan? Dan moet je deze bomen regelmatig snoeien. De belangrijkste reden voor een boom snoeien is dat de boom verder kan groeien en niet langer zonlicht van andere planten inneemt. Daarnaast is het mooi meegenomen dat de boom er weer fris bij staat. Dit heeft direct effect op de uitstraling van jouw tuin: met mooi gesnoeide bomen ligt deze er weer verzorgd bij. Overigens zijn dit niet de enige redenen waarom je een boom moet snoeien. PvW Boomverzorging heeft er nog een aantal voor je op een rijtje gezet: 

 • Een boom snoeien zorgt voor een betere bloei in de lente. 
 • Het snoeien zorgt voor een beter vruchtvorming. 
 • De boom krijgt een langere levensduur van snoeien. 
 • Afgebroken en kapotte takken kun je makkelijk verwijderen tijdens een boom snoeien.
 • De boom ziet er weer fris en verzorgd uit.

 

Wanneer kun je het beste een boom laten snoeien?

Een boom snoeien: ieder jaar moet dit minimaal één keer gebeuren. Maar wanneer snoei je welke boom? In de lente staan de bomen in bloei en in de herfst vallen de bladeren er één voor één af: een boom in de tuin verveelt nooit. Wel is het belangrijk om goed in de gaten te houden in welk seizoen jouw boom het beste gesnoeid kan worden. Er wordt wel eens gesproken dat het najaar de beste tijd is voor een boom snoeien, maar niets blijkt minder waar. Als experts in boomverzorging weten we dat de beste tijd verschilt per boomsoort. Zie onderstaande tabel voor een goed overzicht per seizoen: 

In welk seizoen de boom snoeien? Soort boom
Winter of voorjaar Fruitbomen (Denk bijvoorbeeld aan een appel- of perenboom)
Voorjaar Haag en heg (Denk bijvoorbeeld aan een beukenhaag of krentenboom)
Einde zomer  ABC-bomen (Oftewel: esdoorn, berk of haagbeuk) 
Najaar Hagen 
Voor de winter Tuinplanten

 

In bovenstaande tabel vind je duidelijk terug welke bomen er wanneer gesnoeid moeten worden. Wil je bijvoorbeeld een beukenboom snoeien? Dan kun je dat het beste voor de zomer doen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een kastanjeboom snoeien. PvW Boomverzorging weet precies welke boom wanneer gesnoeid moet worden en zijn hier zeer behendig in: een boom snoeien is niet voor niets één van onze meest voorkomende klussen.  

 

Boom snoeien: hoe pakt PvW Boomverzorging dat aan? 

Om jouw bomen levendig en verzorgd te houden moet je deze (laten) snoeien. PvW Boomverzorging weet precies hoe ze dit op een deskundige manier moeten aanpakken. Zo beschikken we over verschillende professionele tuingereedschappen en zijn de meeste snoeiwerkzaamheden al binnen enkele dagen afgerond! Hoe PvW Boomverzorging bomen snoeit: 

 • Met een speciale takkenschaar knipt PvW Boomverzorging alle loshangende of dichtbegroeide takken weg. 
 • Een grote boom snoeit PvW Boomverzorging met een professionele zaag. Deze zaag is gemaakt om grote, dikke takken te kunnen snoeien. Deze takken zagen we zo dicht mogelijk bij de stam af. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij een beukenboom snoeien. De takken afzagen zorgt er uiteindelijk voor dat deze verzorgd teruggroeien. 
 • Naast bomen weet PvW Boomverzorging ook hoe ze heggen moeten aanpakken. Bij grote heggen maken we gebruik van een elektrische heggenschaar met een lang messenblad. Hiermee is de heg binnen mum van tijd gesnoeid. 

 

Zelf een boom snoeien? Onze tips

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf die grote boom in de achtertuin te snoeien. Indien het een grote boom betreft raden we echter aan om dit aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf uit te besteden. Een beukenboom of kastanjeboom snoeien zijn voorbeelden bomen die vaak groot en daardoor lastig te snoeien zijn. Wil je het snoeien van de bomen toch zelf uitvoeren? Lees dan onderstaande tips van  PvW Boomverzorging: 

 • Zorg dat je over de juiste tuingereedschappen beschikt voordat je gaat snoeien. Zonder de goede gereedschappen is het snoeien van een boom een onmogelijke, zware klus. 
 • Neem veiligheidsmaatregelen voor jezelf en jouw omgeving. Zorg bijvoorbeeld voor goede werkhandschoenen, een veiligheidsbril, een stevige ladder en veiligheidskleding. 
 • Bekijk voor je aan de snoeiwerkzaamheden begint goed welke takken je mee wilt nemen en in welke vorm je de boom wilt snoeien. Neem ook de minder ontwikkelde kant mee: dit stimuleert de groei van de boom. 

Tot slot: neem geen risico’s. Zorg ten alle tijden dat jij en jouw omgeving beschikt over veilige kleding en de situatie goed in de gaten houdt. Wil je toch liever je boom laten snoeien? Dan neemt PvW Boomverzorging deze klus graag van je over. Neem contact op of vraag een offerte aan.

 

Wat kost een boom snoeien?

Een boom snoeien: de kosten hangen af van wat er gesnoeid moet worden. Wil je een beukenboom snoeien? Dan zal hier meer tijd in gaat zitten dan bijvoorbeeld een heg. Dat betekent dat de kosten voor bijvoorbeeld een kastanjeboom snoeien hoger zullen liggen dan wanneer er slechts een paar takken van een paar jonge bomen bijgeknipt moeten worden. Een boom snoeien? De kosten hangen af van de tijd die erin gaat zitten. Wil je een overzicht van de definitieve kosten ‘boom snoeien’? Vraag dan een offerte aan. 

 

FAQ

Wat kost een boom snoeien?

De kosten van een boom snoeien zijn uiteraard afhankelijk van het type boom en de bijkomende werkzaamheden. Wil je een richtprijs ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Wanneer moet ik mijn boom laten snoeien? 

De tijd waarin je je boom kan laten snoeien verschilt. In één opslag zien wanneer je jouw boom moet snoeien? Bekijk onze tabel

Wanneer een beukenboom of kastanjeboom snoeien? 

Een beukenboom snoeien kan het beste rond de zomerperiode. Hetzelfde geldt voor een kastanjeboom snoeien. In één opslag zien wanneer je jouw boom moet snoeien? Bekijk onze tabel

Onderhoudssnoei van de boom is de snoei in de blijvende kroon. Hierbij wordt gelet op dood hout, (te) laag hangende takken, en probleem takken. Onderhoudssnoei is in principe gericht op het veilig houden van de omgeving rondom te boom, en het behoud van de boom zelf. Belangrijk is om in acht te houden dat in Nederland een Zorgplicht geldt. Dit houd het volgende in; De boomeigenaar moet zijn boom onderhouden, en regelmatig laten inspecteren om de veiligheid van objecten en personen rondom de boom te garanderen. Wanneer er na schade geconstateerd word dat er niet aan de zorgplicht voldaan is kan dit onder andere grote gevolgen hebben voor de uitkering van uw verzekering. Lees meer over de zorgplicht onder het kopje Advies & Boomveiligheidscontrole.

Als bomen te groot worden. De situatie boven of ondergronds rondom de boom verandert. Of als er ziektes of aantastingen te zien zijn aan de boom. Dan kan je ervoor kiezen om de boom rondom in te nemen of uit te lichten. Dit is een snoeiactie om windworp of stambreuk te voorkomen. Bij innemen en uitlichten blijft de boomvorm behouden, maar wordt de kroon enkel kleiner of transparanter. Dat heeft weer een positief effect op de windbelasting. Bij extreme gevaren kunnen wij de boom ook kandelaberen. Hierbij verwijderen wij al het hout tot op de gesteltakken. Er blijft een kandelaar vormig geheel over.