Bomen kappen is een zware klus die vakkundig uitgevoerd dient te worden. Een boom kan een mooie toevoeging zijn in de tuin, maar ook tot veel overlast zorgen. Een boom kan bijvoorbeeld ziek worden of te groot voor de omgeving waarin hij staat. Kiezen om de boom te kappen is dan vaak de enige optie.

Deze klus kun je het beste uitbesteden aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf. Zij beschikken over speciale gereedschappen en technieken om de boom op een veilige manier te kappen. Zo ook PvW Boomverzorging: bomen kappen is één van onze meest voorkomende klussen die we graag veilig en met veel deskundigheid voor je oppakken. We delen graag hoe we dit aanpakken, de kosten van een boom kappen en onze ervaringen. 

 Snel op zoek naar het juiste antwoord? Gebruik onderstaande links:

 

Waarom kiezen voor boom kappen?


Bomen kappen, soms ontkom je er niet aan. Een mooie grote boom is een heerlijke schaduwplek in de zomer en een blikvanger in de herfst. Toch kan een te grote boom in de tuin ook tot overlast zorgen: het ontneemt het zonlicht in de woonkamer of vormt een gevaar voor de omgeving. In dat geval is de boom kappen een verstandige keuze. Ook in andere situaties is het verstandig om bomen te laten kappen. Denk hierbij aan de volgende situaties:

 • De boom is ziek of gaat dood. 
 • De boom ontneemt het zonlicht voor jonge planten. 
 • Er is overlast door loshangende of afgebroken takken.
 • De boom is omgewaaid en moet verwijderd worden. 
 • De boom duwt de bestrating omhoog. 
 • De boom kan gevaarlijk zijn voor de omgeving. 
 • De boom staat instabiel of is omgevallen na een (zware) storm.

Bomen kappen: onze aanpak


Bomen kappen vergt een professionele aanpak. Veel mensen kiezen er dan ook voor om dit aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf uit te besteden. Met jarenlange kennis en ervaring op het gebied van bomen kappen, weet PvW Boomverzorging als geen ander hoe we de boom op een veilige en efficiënte manier kunnen kappen. Zo gaan wij te werk: 

 • Wil je een grote boom kappen? Dan gebruiken we onze speciale klimtechniek. We klimmen met speciale gereedschappen de boom in en breken deze in kleine delen, tak voor tak, af. Dit wordt ook wel bomen vellen genoemd. Indien nodig zorgen we voor een hoogwerker of hijskraan om de takken veilig af te voeren. 
 • Wil je bomen laten kappen die op een open plek staan? Dan kunnen we de boom kappen door deze om te zagen. Dat doen we als volgt: we maken eerst een wig in de boom. Hiermee zorgen we ervoor dat we de boom kunnen sturen. Vervolgens zagen we de boom om en komt deze ten val. Door onze expertise in bomen kappen gebeurt dit veilig en zonder overlast voor de omgeving. 

Na het bomen kappen blijft er vaak een stobbe achter. Oftewel: de boomstronk of boomstomp met alle wortels. Deze kan behoorlijk in de weg staan. PvW Boomverzorging kan deze na het kappen voor je verwijderen met de speciale stronkenfreesmachine. Meer informatie over een boomstronk verwijderen kun je hier terugvinden. Bomen laten kappen? De kosten stellen wij graag in een offerte voor je op of bekijk de kosten van een boom kappen hier.

Wanneer moet je je bomen kappen? 


In principe is bomen kappen of bomen laten kappen het hele jaar door mogelijk, maar uit ervaring weten we dat de herfst zich hier het best voor leent. Dit heeft vooral te maken met de bladafzetting. In de herfst zijn bomen vaak kaal wat resulteert in minder afval tijdens de kap. Ook laten schimmel en houtrot zich beter zien, waar onze professionals goed rekening mee kunnen houden tijdens de klus. Wil je je bomen in een andere periode laten kappen? Dan is het goed om rekening te houden met het volgende:

 • Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gelden er extra aanvullende maatregelen voor bomen kappen. In deze periode bouwen vogels hun nesten en leggen ze eieren die ze vervolgens uitbroeden. Wil je een boom kappen in deze periode? Dan moet deze boom en de bomen rondom nestloos zijn. 
 • In de zomer heb je meer afval door bomen kappen dan in de winter. Dit heeft te maken met bladafzetting. Ook kun je de boom moeilijker controleren op beschermde dieren. 

Een kapvergunning voor bomen kappen

In de meeste gevallen is een kapvergunning voor bomen kappen verplicht. Deze vergunning dien je zelf aan te vragen bij de voor jou betreffende gemeente. PvW Boomverzorging kijkt graag met je mee wat de geldende regels zijn voor bomen kappen in jouw omgeving. Benieuwd welke regels er in jouw omgeving gelden? Je vindt het makkelijk terug via de website van het Omgevingsloket

Kosten boom kappen 


Wat kost een boom laten kappen? De kosten van een boom kappen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er vooraf gekeken naar de grootte van de boom, maar ook de plaatsing ervan. Wil je een hoge boom laten kappen? Dan regelt PvW Boomverzorging speciale apparaten en machines, zoals een hoogwerker, om de boom te verwijderen. Is de boom makkelijk te bereiken? Dan heeft PvW Boomverzorging genoeg aan de speciale klimtechniek inclusief gereedschappen. Bomen laten kappen?

Voor een gedetailleerde omschrijving van de kosten boom laten kappen raden we je aan een offerte aan te vragen of contact met ons op te nemen. Zo weet je direct waar je aan toe bent! 

Naast de bomen kappen kun je er ook voor kiezen om de boomstronk te laten verwijderen. PvW Boomverzorging maakt dan gebruik van de speciale stronkenfreesmachine, waarmee de stronk definitief verwijderd kan worden. Dit brengt wel extra kosten met zich mee. Bomen laten kappen? De kosten inclusief boomstronk verwijderen vind je hier.

F & Q

Wat zijn de kosten voor een boom kappen?

De kosten voor een bomen laten kappen zijn uiteraard afhankelijk van het type boom en de grootte ervan. Daarnaast speelt de locatie van de boom ook een belangrijke rol in de kosten. Wil je meer weten over wat kost een boom laten kappen? Bekijk het hier. 

Is een kapvergunning verplicht om bomen te laten kappen?

Ja, in de meeste gevallen is een kapvergunning voor bomen kappen verplicht. Deze vergunning dien je zelf aan te vragen bij de voor jou betreffende gemeente. PvW Boomverzorging kijkt graag met je mee wat de geldende regels zijn voor een boom kappen in jouw omgeving. Zelf kun je het ook makkelijk terugvinden via het Omgevingsloket.